كلينيك حاملگي پرخطر
كلينيك حاملگي پرخطر بيمارستان صارم در يك نگاه
اهم خدماتی که در این دپارتمان ارائه می گردد عبارتند از:
- شناسايي مادران پرخطر
- ارائه خدمات مراقبتي براي مادران پرخطر
كلينيك حاملگي پرخطر
در بيمارستان صارم كلينيك حاملگي پر خطر آماده ارائه خدمت به مادران بارداري است كه در گروه مادران باردار پرخطر قرار مي گيرند.
مادران بارداری که به بیماریهایی مانند دیابت، فشارخون، لوپوس، سندرومهای آنتی فسفولیپید، بیماریهای کلیوی، بیماریهای خونی و بیماریهای عفونی و ... که تهدید کننده سلامت مادر و جنین است دچار هستند یا افرادی که به دنبال درمانهای ناباروری حامله شدهاند، تحت عنوان حاملگی پرخطر قرار گرفته و مي توانند از مراقبتهای ویژه این دوران در اين كلينيك با استفاده از آخرین امکانات تکنولوژیکی بهرهمند شوند.
خانمهای باردار با گروه خونی منفی که شوهر دارای گروه خونی مثبت باشد و در حاملگیهای قبلی نسبت به گروه خونی مثبت حساسیت یافتهاند و احتمال از بین رفتن جنین آن ها وجود دارد در اين كلينيك شناسایی شده و با انجام آزمایشهای تشخیصی و تأیید آن، در صورت لزوم تعویض و تزریق خون داخل رحمی جهت به حداقل رساندن عوارض انجام میشود.
همچنين با در صورت نياز و با همکاری دپارتمان ژنتیک، به بررسی سلامت جنین و آگاهی از بیماریهای خاص ژنتیکی پرداخته مي شود. در مادران High risk با سابقه فامیلی بیماری های ژنتیکی در یکی از والدین، مادران باردار با سن بالاتر از 35 سال، حاملگیهایی که به دنبال روشهای کمک باروری ART ایجاد شدهاند و در نهایت در صورت تشخیص پزشک معالج، آزمایشهای خاصی نظیر بررسی NT، تریپل تست، آمینوسنتز، نمونهبرداری از جفت (CVS) و .... انجام میشود و به این ترتیب گروه در معرض خطر شناسایی میگردند و اقدامات لازم صورت مي پذيرد.
در اين قسمت برخي از موارد مرتبط با حاملگي هاي پرخطر جهت افزايش آگاهي تشريح مي گردد.
بارداری هايي، بارداری های پرخطر محسوب می شوند که شرایط را برای مادر و کودک دشوار می کند اما با پیشرفت علم پزشکی می توان بیماری های مختلف را کنترل کرد تا مادر دوره بارداری را با سلامت کامل پشت سر بگذارد. هدف از مطرح کردن بارداری های پر خطر آگاهی بیشتر مادران است که با هزاران امید چشم به راه نوزاد خود هستند هم چنین به مادرانی که در آستانه ازدواج و بارداری قرار دارند پیشنهاد می گردد که قبل از تصمیم به فرزند آوری با پزشک خود مشورت و وضعیت سلامت خود را بررسی کنند.
به طور کلی حاملگی پرخطر چند دسته است و از طریق عواملی می توان این نوع حاملگی را تشخیص داد. سابقه بالینی بیمار، شرح حال بیمار و شرایط باروری وی و انجام آزمایش هایی به پزشک کمک می کند که پرخطر بودن حاملگی را تشخیص دهد.
به طور كلي حاملگي هاي پرخطر عبارتند از:
· حاملگي هاي زير 18 سال
· حاملگي هاي بالاي 35 سال
· فاصله کمتر از 3 سال بین بارداری ها
· بارداري هاي پنجم و بالاتر
سن پایین مادر در زمان اولین وضع حمل می تواند همراه با حالات ذیل باشد:
· بروز پرفشاری خون حاملگي
· وضع حمل دشوار به علت کوچکي لگن
· وجود اشکال در عبور سر جنين از کانال زایمانی
در عين حال افزایش سن مادر نیز به نوبه خود می تواند موجب انواع دیگری از حاملگی پرخطر گردد. مشکلات ناشی از سن بالای مادر در زمان وضع حمل و بویژه برای زنانی که براي چندمين بار حامله شده اند، نيز وجود دارد. مادراني که 5 نوبت يا بيشتر حامله شده اند در مقايسه با مادراني که در نوبت هاي دوم يا سوم قرار دارند، 3 تا 5 برابر بيشتر در معرض خطر مرگ زايماني مي باشند. به طور کلي زنان مسن تر به خصوص آن هايي که متجاوز از 35 سال سن دارند، در هر زايمان بيشتر در معرض خطر مرگ قرار دارند.
لذا در خصوص بهره مندی از یک زایمان هر چه سالمتر، تمامی زنان در سنین باروری نیازمند مشاوره (قبل از بارداری) و تحت نظر قرار گرفتن از سوی متخصصین امر و رعایت اصول مراقبت های بهداشتی درمانی توصیه شده (حین بارداری) می باشند.
شایع ترین بیماری هایی که زنان در حین بارداری با آن مواجه می شوند آسم، بیماری های قلبی، دیابت، صرع، پرفشاری خون، آمبولی ریه و ترومبوز است.
هیچ یک از این بیماری ها مانع از بارداری نمی شود بلكه کنترل بیماری ها قبل از وقوع بارداری اهميت دارد. به عبارتی مادر اول باید با دقت بیماری های زمینه ای خود را شناسایی کند و تحت کنترل قرار دهد و سپس نسبت به بارداری اقدام کند. در واقع ارزیابی وضعیت جسمانی مادر قبل از بارداری به وی کمک می کند خود را برای به دنیا آوردن یک نوزاد سالم آماده کند. این دسته از مادران باید به طور مرتب و بیش از دیگر افراد تحت نظر باشند و تمام داروهای تجویز شده را طبق نظر پزشک مصرف کنند.
پزشک با توجه به عوارض احتمالی که جان مادر و نوزاد را در هر یک از این موارد تهدید می کند درباره شروع بارداری، ادامه آن یا قطع آن تصمیم گیری می کند. گاهی در آزمایش های انجام شده روی مادر مشخص می شود وی به هپاتیت،HIV یا زگیل مبتلاست و در این موارد هم پزشک باید تدابیری بیندیشد تا به هنگام تولد نوزاد، عفونت سرایت نکند. گاهی گروه خونی مادر منفی است که به وی آمپول رگام تزریق می شود تا از بروز ناهنجاری در جنین جلوگیری شود. زنان در صورت داشتن بیماری زمینه ای بايستي تحت نظر پزشک خود باشند و وی را از تصمیم خود برای بارداری مطلع کنند. پس از بارداری نیز باید همچنان تحت نظر پزشک خود و متخصص زنان باشند تا به محض وقوع اتفاقی، مداخله صورت گیرد.
در بارداری های پرخطر هر 2 هفته یک بار بیمار باید به پزشك خود مراجعه کند و سلامت مادر و جنین توسط پزشک کنترل شود تا نتیجه بارداری مثبت باشد. گاهی مادر قبل از بارداری مشکل خاصی ندارد و پس از شروع دوران بارداری به دیابت دوران بارداری مبتلا می شود یا دچار محدودیت رشد جنین، خون ریزی غیرطبیعی، پارگی کیسه آب، پرفشاری خون و ... می شود. در این موارد هم بارداری پرخطر اتفاق می افتد و بیمار باید کاملا تحت نظر پزشک متخصص باشد.